Waarom zitten er gaten in padelrackets?

Waarom zitten er gaten in een padelracket?

De meeste racketsporten worden gespeeld met rackets met snaren: tennis, badminton, squash, etc. Padel daarentegen, wordt gespeeld met een racket van bijna 4 centimeter dik waarin gaten geboord zijn. Deze gaten, die strategisch in het frame zijn geplaatst, dienen een belangrijk doel en zijn geen toevallige ontwerpkenmerken. Waarom zitten er gaten in een padelracket? We leggen het je uit in deze blog.

Gewichtsvermindering en wendbaarheid

Een van de redenen voor de gaten in padel rackets is om het gewicht van het racket te verminderen. Door de gaten wordt het totale gewicht van het racket verminderd zonder afbreuk te doen aan de stevigheid ervan. Deze gewichtsvermindering resulteert in een lichter racket, wat op zijn beurt de wendbaarheid en hanteerbaarheid tijdens het spel verbetert. Spelers kunnen sneller reageren op ballen en gemakkelijker wisselen tussen verschillende slagen dankzij het lichtere gewicht van het racket.

Verminderde luchtweerstand

De belangrijkste functie van deze gaten is het verminderen van de luchtweerstand tijdens de slagbeweging. Wanneer een speler een slag maakt, creëren de gaten een soort luchtstroom rond het racket, waardoor de weerstand wordt verminderd en de snelheid van de slag wordt verhoogd. Dit resulteert in krachtigere slagen en een betere controle over de richting en snelheid van de bal.

Trillingsdemping en comfort

Naast het verminderen van het gewicht en het verbeteren van de aerodynamica, helpen de gaten in padelrackets ook bij het absorberen van trillingen tijdens het slaan van de bal. Wanneer de bal het racketoppervlak raakt, worden trillingen gegenereerd die anders ongemakkelijk kunnen aanvoelen voor de speler. De aanwezigheid van gaten helpt deze trillingen te dempen, waardoor een meer comfortabele en gecontroleerde speelervaring ontstaat en de kans op blessures verminderd wordt. 

Het creëren van spin

Een laatste functie van deze gaten is het bevorderen van spin. Door extra grip op de bal, kunnen de gaten bijdragen aan een verhoogde spin. Niet alleen de gaten hebben hier invloed op, ook de textuur van je racket oppervlakte. De padelrackets van Volux Padel zijn voorzien van een 3D textuur, waarmee je nóg meer spin kunt meegeven aan je bal. Hiermee kun je eindeloos variëren en wordt jouw padelspel een stuk minder voorspelbaar!

Al met al dienen de gaten in padel rackets meerdere doeleinden en vormen een integraal onderdeel van het ontwerp van het racket. Ze dragen bij aan de algehele prestaties, wendbaarheid, snelheid en comfort van het racket, waardoor spelers hun vaardigheden op de baan kunnen verbeteren en optimaliseren. De volgende keer dat je een padelracket vasthoudt, weet je dat deze ogenschijnlijk eenvoudige gaten een belangrijke rol spelen in je spelervaring.

Terug naar blog

Bekijk onze rackets

1 van 3