Puntentelling tennis en padel

De puntentelling van padel en tennis uitgelegd

Hoewel padel en tennis hun eigen unieke speelstijlen en regels hebben, delen ze een gemeenschappelijke puntentelling die hun wedstrijden spannend en gestructureerd houdt. De historische wortels van deze puntentelling blijven interessant en enigszins mysterieus. In deze blog leggen we je uit hoe de puntentelling werkt en hoe deze naar verluidt ontstaan is. 

Hoe werkt de puntentelling bij tennis en padel?

  • Een wedstrijd is verdeeld in sets.
  • Een set bestaat meestal uit maximaal 6 games.
  • Een game begint bij 0, ook wel 'love' genoemd. 
  • De scores binnen een game volgen deze volgorde: 15, 30, 40 en game.
  • Een stand van 40-40 wordt 'deuce' genoemd. Bij deze stand moet een speler twee punten op rij winnen om de game te pakken. Na één punt sta je op 'advance' (voordeel). Bij sommige padeltoernooien zoals World Padel Tour, wordt er geen gebruik gemaakt van deuce maar van golden point. 
  • Een set wordt gewonnen door de speler die als eerste 6 games wint met een verschil van minstens 2 games.

De oorsprong van de puntentelling van padel en tennis

De puntentelling van padel en tennis is specifiek ontwikkeld voor tennis omdat deze sport eerder is ontstaan. De oorsprong van de puntentelling in tennis is nogal mysterieus en gaat ver terug. Het systeem van 15, 30, 40 en game wordt al sinds de late 19e eeuw gebruikt. Een populaire theorie suggereert dat het gebaseerd is op de wijzerplaat van een klok, waarbij de hand van 15 naar 30 en vervolgens naar 40 beweegt. Waarom dan niet naar 45? Dit schijnt te komen door de Franse vertaling van 45: 'Quarante-cinq'. Dit woord bleek te lang te zijn, waardoor ze hebben gekozen voor 40 (Quarante). 

Waar komt 'love game' vandaan?

Ook hierover is enige onduidelijkheid. Een van de meest interessante verklaringen voor de term 'love' in tennis is dat het afkomstig zou zijn van het Franse woord 'l’oeuf', wat 'het ei' betekent. Een nul lijkt namelijk op de vorm van een ei. Hoewel dit misschien vergezocht lijkt, is het eigenlijk best aannemelijk. In sporten zoals cricket en honkbal worden vergelijkbare termen zoals 'duck' en 'goose egg' ook gebruikt om een nul aan te duiden.

Het is waarschijnlijker dat de term 'love' is afgeleid van een woord voor 'niets'. Al in de zeventiende eeuw werd in sport en spel de uitdrukking 'play for love' gebruikt, wat betekende dat men speelde voor het plezier, zonder weddenschap – er stond dus niets op het spel.

 

Terug naar blog

Bekijk onze rackets

1 van 3