Wat zijn de spelregels van padel?

Wat zijn de spelregels van padel?

Padel is de snelstgroeiende sport ter wereld, en daarmee ook een redelijk jonge sport. Het is dus aannemelijk dat jij deze pagina bezoekt om erachter te komen wat de regels zijn van dit prachtige spelletje. In deze blog nemen we je mee in de basisregels die het spel zo boeiend maken.

Met hoeveel spelers speel je padel?

Padel wordt meestal gespeeld in dubbelspel, waarbij vier spelers betrokken zijn, twee aan elke kant van het net. Het is een sociaal en teamgericht spel waarbij communicatie tussen de partners essentieel is. Het is mogelijk om padel in enkelspel te spelen op een enkelbaan, alhoewel dit niet gebruikelijk is in officiële competities of toernooien. 

Op wat voor baan wordt padel gespeeld?

Padel wordt gespeeld op een rechthoekig veld wat is omgeven door glazen wanden. Dit maakt het mogelijk om de bal na het raken van de grond, te laten stuiteren tegen de wanden voordat je de bal naar de kant van de tegenstander speelt. Hierdoor wordt het spel dynamisch, snel en erg onverwacht. In het midden van beide lange zijdes van de baan, bevindt zich een doorgang die gebruikt mag worden om een bal terug te spelen nadat deze uit de kooi is belandt. Een voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat de bal nog geen twee keer op de grond gestuiterd mag hebben alvorens je deze terugspeelt.

Padel wordt over het algemeen altijd gespeeld op een kunstgras ondergrond. Een padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed. Het net is 88cm hoog in het midden, met een (lichte) stijging vanuit het midden tot 92cm aan de zijkanten. 

Hoe gaat de padel service in zijn werk?

Net als bij tennis begint een punt met een opslag aan de rechterkant van jouw kant van het veld. Wanneer het eerste punt voorbij is, wordt het tweede punt afgetrapt met een service aan de linkerkant van het veld, enzovoorts. De serveerder moet de bal na een stuit, onderhands en onder heuphoogte serveren.
 
De bal moet stuiteren in het diagonale serveervak aan de overkant. Als de bal na één stuit het hek raakt, is de service uit. Als de bal na de service twee keer stuitert, is deze in. Wanneer de service onderweg het net raakt alvorens de bal in het serveervak belandt, mag de service opnieuw gespeeld worden. De serveerder krijgt twee pogingen om een geldige service te spelen. 

De puntentelling van padel

Het puntensysteem bij padel is vergelijkbaar met dat van tennis. De scores worden aangegeven in 15, 30, 40 en game. Bij een score van 40-40 (deuce) moet een team twee opeenvolgende punten winnen om het spel te winnen. Echter wordt er vaak er bij grote padeltoernooien, zoals World Padel Tour, gebruik gemaakt van golden point. Hierbij mag het team dat de service ontvangt bepalen op welke speler de service gespeeld wordt. Het team dat dit punt wint, wint de game.
 
Je wint een set wanneer je zes games hebt gewonnen, tenzij het bijvoorbeeld 5-5 staat. In dat geval wordt er tot de 7 gespeeld. Wanneer het 6-6 komt te staan, is er sprake van een tiebreak. Een tiebreak wordt over het algemeen tot de 7 punten (minimaal 2 punten verschil) gespeeld, hierin is er dus geen sprake van de reguliere puntentelling (15, 30 en 40). Wanneer er 6 punten gespeeld zijn, wisselen de teams van kant. In het geval dat een tiebreak bepaalt wie de wedstrijd wint, noem je dit een super tiebreak. Deze win je wanneer je als eerste 10 punten bereikt met minimaal 2 punten verschil. 

Wanden gebruiken

De glazen wanden rondom het speelveld mogen actief worden gebruikt tijdens het spel. Spelers kunnen de bal laten stuiteren tegen de wanden om hun tegenstanders te verrassen of om moeilijke hoeken te creëren. Na het raken van een wand, mag de bal niet meer op je eigen helft stuiteren voordat deze de kant van de tegenstander bereikt. 
 
Om de wanden heen, bevindt zich ook een hek. Een bal mag gespeeld worden wanneer de bal het hek raakt nadat deze is gestuiterd. Echter mag een bal niet gespeeld worden via het hek van je eigen helft, waar dit bij de glazen wanden wel mag. 

Hoe ziet een padelracket eruit?

Padelrackets verschillen van tennisrackets en zijn gemaakt van composietmaterialen zoals glasvezel of carbon. Ze zijn kleiner, hebben geen snaren en zijn bijna 4cm dik. Zie hieronder een overzicht van onze beschikbare rackets:
Terug naar blog

Bekijk onze rackets

1 van 3