Verschil tussen padelballen en tennisballen

Wat is het verschil tussen padelballen en tennisballen?

Als je een fan bent van een racketsport als tennis of padel, weet je hoe belangrijk het is om de juiste ballen te kiezen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen padelballen en tennisballen? Op het oog zou je zeggen dat deze ballen nagenoeg geen verschillen hebben, maar niets is minder waar. In deze blog bespreken we enkele belangrijke verschillen tussen padel- en tennisballen.

Grootte

Tennisballen en padelballen verschillen qua grootte. Een tennisbal moet een diameter hebben van meer dan 6,35 cm en minder dan 6,67 cm, terwijl padelballen een diameter hebben tussen 6,35 cm en 6,77 cm. Een verschil van slechts 10 millimeter.

Gewicht

Padelballen zijn, deels door de kleinere afmeting - gemiddeld gezien wat lichter dan tennisballen. Wanneer je deze in je hand houdt merk je hier niets van, maar wanneer je er daadwerkelijk mee speelt wel. Waar tennisballen een gemiddeld gewicht van 59.4 gram hebben, weegt een padelbal gemiddeld 56 gram. 

Druk

De druk in padelballen is lager dan die in tennisballen, wat resulteert in een iets langzamer spel. Om precies te zijn, moet een padelbal een interne druk hebben van ongeveer 1,75 atm, terwijl een tennisbal een hogere druk heeft, ongeveer 1,81 atm.

Stuiter

Mede door de lagere druk in de bal, zit er ook verschil in stuiterhoogte tussen de twee ballen. Een tennisbal moet een stuiter hebben tussen de 135 en 147 cm wanneer de bal vanaf 2,54 meter hoog op een harde ondergrond valt, terwijl een padel bal een stuiter moet hebben vanaf dezelfde hoogte rond de 135 en 145 cm. 

Welke soorten padelballen zijn er? 

Er bestaan diverse soorten padelballen. De meeste padelballen zijn gevuld met gas of stikstof. Daarnaast zijn er ook padelballen die niet onder druk staan maar vervaardigd zijn van dikker rubber. Het voordeel van de ballen zonder druk is dat ze langer meegaan, maar een nadeel is dat ze minder veerkrachtig zijn en daardoor vaak een langzamer spel opleveren. Bovendien kunnen ze vervormen bij intensief gebruik.

Terug naar blog

Bekijk onze rackets

1 van 3