Het verschil tussen tennisschoenen en padelschoenen

Wat is het verschil tussen padelschoenen en tennisschoenen?

Padel is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. Net als bij elke andere sport is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Veel mensen vragen zich af of er een verschil is tussen padelschoenen en tennisschoenen, vooral omdat de twee sporten op het eerste gezicht veel overeenkomsten hebben. In deze blog leggen we het verschil uit, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Het verschil tussen padelschoenen en tennisschoenen

Tennis en padel zijn beide racketsporten en gebruiken dezelfde puntentelling. Hoewel je het niet direct zou zeggen, verschillen beide sporten erg veel van elkaar. Dit zit hem onder andere in een ander type bal, andere tactieken, andere manier van bewegen, andere rackets en in de meeste gevallen ook een andere ondergrond. Dit heeft uiteraard invloed op de benodigde schoenkenmerken. De belangrijkste verschillen zitten in de zool, demping, en het bovenwerk.

Zool

De zool van padelschoenen is ontworpen voor de specifieke eisen van het padelspel. Padelschoenen hebben vaak een flexibele en zachtere zool met een grof visgraatprofiel voor maximale grip op de kunstgras- of tapijtbanen. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt draaien en plotselinge bewegingen kunt maken, wat essentieel is bij padel. Tennisschoenen daarentegen zijn ontworpen voor hardcourt of gravelbanen en hebben vaak een stevigere zool die gericht is op grip en duurzaamheid, specifiek voor de horizontale bewegingen langs de achterlijn.

Demping en ondersteuning

Padel vraagt om schoenen met een goede demping en flexibiliteit, omdat het spel veel snelle bewegingen en rotaties vereist. Hoewel tennisschoenen ook veel demping bieden, is deze vooral gericht op het opvangen van de impact van harde landingen bij tennis. Tennisschoenen zijn over het algemeen iets steviger om de zijdelingse bewegingen beter te ondersteunen, terwijl padelschoenen flexibeler zijn om snelle richtingsveranderingen mogelijk te maken.

Bovenwerk

Het bovenwerk van padelschoenen is vaak lichter en gemaakt van ademende materialen. Dit zorgt voor een goede ventilatie en comfort tijdens intensieve padelsessies. Bij tennisschoenen is het bovenwerk vaak steviger om de voet op zijn plaats te houden tijdens zijwaartse bewegingen, wat cruciaal is bij tennis.

Kun je tennisschoenen gebruiken voor padel?

Hoewel tennisschoenen lijken op padelschoenen, zijn ze niet altijd ideaal voor padel. Vooral schoenen met een ‘clay’ zool kunnen functioneren op een padelbaan vanwege het grovere profiel. Toch raden we aan om speciale padelschoenen te dragen voor optimale grip en flexibiliteit.

Voor zowel tennis als padel geldt: de juiste schoenen maken het verschil. Padelschoenen zijn specifiek ontworpen om je te ondersteunen bij de snelle, wendbare bewegingen die kenmerkend zijn voor padel. Tennisschoenen zijn daarentegen beter afgestemd op de lange, zijdelingse bewegingen bij tennis. Kies de juiste schoen voor jouw sport en verbeter je spel én je comfort!

Terug naar blog

Bekijk onze rackets

1 van 3